2016. július 29., péntek

Piskóta készítése

Nem olyan régen írtam az egyik tortás posztot, és közben elgondolkodtam rajta, hogy mivel a piskóta és a krém receptet nem írom le mindegyiknél, nem ártana egy külön posztban felfrissíteni az elkészítését. Ez tehát legyen a piskótáé.
Jó ideje így készítem már a piskótákat, ez egy könnyű piskótát eredményez minden esetben.

Hozzávalók: 6 tojás, 6 púpos ek. liszt (lehet a fele sima, a fele rétesliszt), 6 púpos ek. cukor, sütőpor

Elkészítése:
A sütőt mindjárt az elején be lehet kapcsolni, had melegedjen. Ennek a piskótának ugyanis nagyon gyors az összeállítása. És a tepsit is zsirozzuk, lisztezzük ki. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk. Kanalanként hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük vele, amíg fényes és kemény habot nem kapunk. Ezután egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat és ezzel is tovább verjük, míg teljesen el nem keverednek a fehérjében.
Ezután szintén kanalanként adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, de ezt már fakanállal dolgozzuk bele a tésztába. Határozott, de egyirányú mozdulatokkal dolgozzunk, így nem fog túlságosan összetörni a tojáshab.
Ezután a tepsibe terítjük egyenletesen a masszát és tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, egy éles késsel rögtön válasszuk el körben a sütőforma szélétől, így nem fog összeesni túlságosan a tészta.
Én a tepsiben szoktam hagyni kihűlni.

Nos ez volt a sárga piskóta receptje. A kakaós ettől annyiban tér el, hogy a 6 ek. liszt helyett 5 ek. kerül bele és 2 ek. cukrozatlan kakaópor.

A lisztet és a kakaóport mindenképpen érdemes beleszitálni, és nem csak úgy beledobálni kanállal, így elkerülhetőek a nem túl finom és esztétikus csomók kialakulása.

Ennyit a piskótáról, próbáljátok ki ezt a receptet is nyugodtan. Nem fogjátok megbánni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése