Megint eljött az ideje, hogy a kertben előbújó kaprot hasznosítsuk a konyhánkban. Ennek az egyik legjobb módja a kapros-túrós lepény. Én ezt a receptet használom már évek óta, és nagyon finom. Persze készülhet több túróval, több vagy esetleg kevesebb kaporral, ez már csak ízlés dolga. A receptem így szól:
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 3 dkg cukor, 1 tojás, 5 dkg zsír vagy vaj, kb. 2 dl tej, só, 2 dkg élesztő
Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg túró, 3 ek cukor, 2 tojás, 1 ek. búzadara, 1 ek. apróra vágott kapor
És még a tetejére: 2,5 dl tejföl, 1 ek. cukor, 1 tojássárgája
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejben, cukorral felfuttatjuk, és a többi anyag hozzáadásával nem túl kemény tésztát gyúrunk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, ujjnyi vastag tésztát nyújtunk és zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. Amíg a tészta a tepsiben kel, elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, elkeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, a darával, kaporral és a tojások felvert habjával. A tölteléket a tésztára terítjük, lassan sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, megkenjük a tejfölből, cukorból és tojássárgából álló keverékkel. Ez után még kb. 10 percig sütjük.
Ez az egyik kedvenc nyári süteményem.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése