2016. augusztus 27., szombat
Fügelekvár
Idén, először készítettem fügelekvárt. Egy ismerős idős néni szólt, hogy lehet szedni a fájáról, ha szeretnék. El kell mondjam, hogy ekkora fügefát még nem is láttam eddig. A néni azt mondja hogy kb. 30 éves a fája.
Na a lényeg az, hogy szedtem egy szatyor friss, érett gyümölcsöt. Az interneten átolvastam több receptet, és végül úgy döntöttem hogy nem cifrázom, a jól bevált módon, hagyományosan főzök belőle lekvárt.
Megmostam a gyümölcsöt. Levágtam a szára részét, mert azt olvastam, hogy a szedésnél a szárból kifolyó nedvesség allergizálhat.
Lehúztam a héját, fazékba tettem és egy botmixerrel pépesítettem. Néhány gyümölcsdarabot azért meghagytam a pürésítés során. Hozzáadtam 1 kg cukrot (nem mértem le, de nagyjából 3-4 kg lehetett a megtisztított füge) és hagytam állni egy órát.
Ezután közepes lángon főztem nagyjából egy órán át.
A lekvárt sterilizált üvegekbe szedtem. Minden üveg tetejére tettem egy pici szalicilt. Lezárom az üvegeket (én celofánt is mindig teszek a kupakok alá). Száraz dunsztban hagyom szép lassan kihűlni.
Frissen kóstoltam meg, és nagyon kellemes lett a végeredmény. Nem lett túl édes, és a füge íze nagyon jól érezhető.
Ebből a mennyiségből 12 kis üveg lekvárom lett.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése