2013. július 11., csütörtök
Rizs főzése
Hát igen. A rizst nagyon könnyű elrontani, vagy kemény marad, vagy összeragad és szétfő, hát nézzük mire nem árt figyelni:
- rengeteg fajtájú rizs létezik, nálunk leginkább az A, B és barna rizs a legelterjedtebb.
- az általunk választott rizst megmossuk és nem túl sok zsiradékon átpirítjuk (míg kifehéredik a rizs)
- felöntjük kétszeres mennyiségű meleg vízzel (1 bögre rizshez 2 bögre víz). A víz egy részét akár húsleves alaplével is lehet helyettesíteni
- beletesszük a fűszereket, ami ízlés szerint változhat, de a só sohasem hiányozhat. Ezen kívül lehet beletenni borsot, sáfrányt, apróra vágott petrezselymet stb. (én ilyenkor teszem hozzá a répát, zöldborsót, kukoricát, gombát, mikor mit).
- levesszük kis lángra, és fedővel letakarjuk
- több fórumon azt írják, hogy a rizst nem szabad kevergetni főzés közben, én néha át szoktam keverni, és még ebből sosem volt problémám
- amikor a rizs beszívta, elfőtte a levét, elzárjuk alatta a gázt és fedő alatt hagyjuk még pihenni néhány percig (ilyenkor még puhul)
- ez után tálalhatjuk is
És néhány hiba:
- Nem puhult meg a rizs rendesen: Túl kevés volt alatta a víz. Nem gond, öntsünk alá még egy kis forrásban levő vizet, forgassuk át, tegyük vissza a fedőt és hagyjuk pihenni.
- Szétfőtt a rizs: Túl sok volt a víz.
- A rizs külseje szétmállik, a belseje viszont kemény, és elfogyott alóla a víz: Túl sokáig forraltuk, miután ráöntöttük a vizet.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése