2016. március 29., kedd

Mézes-grízes, gyerekkorom egyik kedvence

Idén húsvétra megsütöttem azt a nagyon finom süteményt. Biztosan sokan ismeritek, de akik nem, azoknak ajánlom figyelmükbe. A látszat ellenére könnyen elkészíthető, harmonikus ízű sütemény.

A következő dolgokra lesz szükség az elkészítéséhez:
a tésztához kelleni fog 1 tojás, 3 dkg zsír, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej, 15 dkg porcukor és 45 dkg liszt;

a krémhez pedig szükség lesz 20 dkg Rámára, 20 dkg porcukorra, 1 csomag vaníliás cukorra, 1/2 liter tejre és 4 evőkanál grízre.

Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő. A liszt kivételével a tészta hozzávalóit egy lábosban elkeverjük, gázon összemelegítjük. Amikor a méz kezd kristályosodni, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a lisztet. Gyorsan kidolgozzuk (fontos, hogy gyorsan dolgozzunk a meleg tésztával, mert ha kihűl, nehezen kezelhetővé válik), három felé osztjuk, még melegen nyújtjuk és sütjük.
Én a kinyújtott lapokat zsírpapíron teszem a tepsibe, így könnyebb beletenni és kivenni a lapokat.
Nagyon figyeljünk a lapok sütése során arra, hogy gyorsan sül, amint picit megbarnul a lap (hagyományos gázsütőben ez csak pár perc), vegyük is ki, mert különben nagyon kiszárad.
Három lapunk lesz összesen.

Krém:
A tejből és a grízből tejbegrízt főzünk a megszokott módon. Hűlés közben gyakran keverjük át, így nem fog bebőrösödni a teteje. A rámát alaposan kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Amikor kihűlt a gríz, a két krémet összedolgozzuk.

A krém felét egyenletesen rákenjük az első lapra, rátesszük a második lapot, rákenjük a maradék krémet, és rátesszük az utolsó lapot. Ennek a tetejére csokimázat teszünk. Én ét csokit szoktam felolvasztani, ezt kevés étolajjal összedolgozom, és ezt kenem rögtön a lap tetejére.

Nagyon finom sütemény, a férjem azt mondta, hogy finomabb mint a zserbó, pedig eddig az volt a kedvenc süteménye. A képet épphogy csak eltudtam készíteni olyan hamar elfogyott, ez az öt darab már nagyon az utolsó pillanatban lett lekapva.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése