2014. június 1., vasárnap

Puncsos csajszis torta


   Egyszerű, de finom, és bár látszik, hogy az egyeneseket nem sikerült egyenesre húznom, azért a végeredménnyel elégedett voltam. Aki kapta, annak tetszett és ízlett.

A tésztája sima sárga piskóta:
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 6 ek. cukor
- 6 ek. liszt (fele finom, fele rétesliszt)
- 1 cs. sütőpor


Elkészítése:
Első lépésként kapcsoljuk be a sütőt és kenjük ki a sütőformát, mert a piskótatészta hamar elkészül. A 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk. Kanalanként hozzáadjuk a cukrot miközben tovább verjük, míg szép fényes és kemény habot kapunk. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, ezekkel is tovább verjük. Amikor ez megvan, akkor kanalanként hozzáadjuk a lisztet és a liszttel együtt a sütőport is, és ezt is eldolgozzuk, de ezt már fakanállal, lehetőleg gyors, határozott mozdulatokkal hogy a habot ne törjük össze. Ezután a tészta mehet a formába. Tűpróbáig sütjük. A 20 cm átmérőjű tortaformámban sütöttem, ami szerintem úgy 12 szeletnek felel meg. Miután kihűlt a tészta, félbe vágtam, így két lapot kaptam. A két lap közé töltöttem a krém nagyobb részét, a maradékkal pedig bevontam a tetejét és az oldalát.


Krém:
- 3 dl tej
- 1 cs. puncs ízű pudingpor
- 1 Ráma margarin
- 20 dkg porcukor
- esetleg puncs aroma, de ez nem fontos (én sem mindig használok)

A pudingport csomómentesre keverjük a 3 dl tejjel és sűrűre főzzük Gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni. Kevergetni azért kell, hogy ne bőrösödjön be a puding.
A margarint alaposan kikeverjük, ezután hozzáadjuk a porcukrot, és azzal is jól kidolgozzuk. 
A kihűlt pudingot és a vajkrémet összedolgozzuk. Mehet bele egy kevés puncs aroma is.
A krémmel megtöltjük a tortalapot.

Díszítéshez itt tejszínhabot használtam, amit kemény habbá vertem. Kinyomózsákba tettem és a tortát körben csillag csővel, a csíkokat vékony sima csővel készítettem.
Marcipán virágokkal és levelekkel tettem színesebbé, valamint a csíkok találkozásához ezüst színű cukorgyöngyöket tettem

Amire itt figyelni kell szerintem, az az, hogy a marcipánt ne rakjuk túl korán a tortára, mert a hűtőben "izzadni" kezd, és a cukorgyöngyök a kéz nedvességétől megmattulhatnak.

Ugyan ez a torta kicsit másképp:



A különbség csak annyi, hogy a torta szélét körben a krémmel díszítettem, csillag csővel. Ugyanígy a marcipán körül is. Ezután egy tábla fehér csokit vízgőz fölött felolvasztottam, ész elterítettem a tortán. Apró cukorvirágokkal díszítettem.

Ez a torta baba köszöntésre készült, és bár kislánynak vittem, nem kaptam csak kék ruhás marcipánt itt a közeli boltban.
Ettől függetlenül örültek neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése