2012. július 22., vasárnap
Tejszínes torta
Piskótához:
- 9 tojás
- 9 ek. cukor
- 9 ek. liszt (nálam fele rétesliszt, fele finomliszt)
- 1/2 cs. sütőpor
Krémhez:
- 1 Rama margarin
- 1 cs. tejszínes pudingpor
- 15-20 dkg porcukor
- 4 dl tej
- 1 dl tejszín
Díszítéshez:
- festett ostyalap
- 1 csomag zizi
Elkészítés:
Szétválasztjuk a tojásokat és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. Amikor kemény a hab, akkor kanalanként hozzáadjuk a cukrot miközben tovább verjük. Akkor jó, ha a tálat megfordítva nem folyik ki. Ezután hozzáadjuk egyesével a tojássárgákat, ezzel is tovább verjük, de már nem kell olyan sokáig. Ezután több részletben hozzáadjuk a sütőporos lisztet, de ezt már nem habverővel keverjük, hanem egy lapos, széles fakanállal határozott de óvatos mozdulatokkal dolgozzuk bele.
Ha megvan, akkor egy 28 cm átmérőjű kizsírozott és kilisztezett formába öntjük és előmelegített sütőben megsütjük.
A pudingport a tejjel (cukor nélkül) elkeverjük, és felfőzzük. Gyakori kevergetés mellett (így nem bőrösödik be) hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, addig a margarint alaposan kikeverjük a porcukorral.
A pudingot és a vajkrémet összekeverjük és hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt.
A kihűlt tortalapot félbevágjuk és betöltjük a krém egy részével. A maradék krémmel megkenjük a krém tetejét és oldalát, de hagyjunk annyit, hogy a torta tetejére helyezett festett ostyalap szélét körbe tudjuk díszíteni. Ez nem csak dekorációs célt szolgál, hanem megakadályozza az ostyalap felkunkorodását is, melyet a levegővel való érintkezés vált ki (kiszárad az ostya). Ezért a festett ostyalapoknál mindig kell széldíszítés alkalmazni.
Ezután a torta oldalaira feltesszük a zizi-t.
Ez egy igazán csajos tortának sikerült és én a barátnőm 14 éves lányának készítettem el, a család örömére.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése